مدیر مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشگاه شیراز:

۲۱۲ اختراع در دانشگاه شیراز برای ثبت ملی ارسال شده است

مدیر مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشگاه شیراز اعلام کرد:در طول ۳سال گذشته تعداد ۲۱۲ ادعای اختراع مربوط به اعضای هیأت‌علمی و دانشجویان دانشگاه شیراز از سوی دفتر مالکیت فکری دانشگاه شیراز داوری و برای ثبت به اداره ثبت اختراعات کشور ارسال شده است. 

پایگاه خبری مطبوعات فارس: منصور کنعانی دوشنبه در نشست خبری اظهار کرد: از سال ۱۳۸۸ اداره‌کل مالکیت فکری کشور داوری ادعانامه‌هایی که برای ثبت اختراع به اداره‌کل ثبت اختراعات کشور ارجاع می‌شده است را بر عهده‌ چند دانشگاه مرجع و مؤسسه‌ علمی کشور ازجمله دانشگاه شیراز قرار داد.

مشاور استاندار فارس در امور فناوری و شرکت‌های دانش‌بنیان ادامه داد: ساماندهی پرونده‌های ثبت اختراع دانشگاه شیراز، تشکیل شبکه‌ داوران تخصصی دانشگاه و مقایسه‌ اختراعات در دانشگاه ازجمله وظایف واحدمالکیت فکری است.

وی اضافه کرد:در طول ۳سال گذشته تعداد ۲۱۲ ادعای اختراع بررسی شده است که ۹۰ مورد ادعای اختراع ثبت شده و ۳۳ ادعای اختراع ثبت شده مربوط به اعضای هیأت‌علمی و دانشجویان دانشگاه شیراز از سوی دفتر مالکیت فکری دانشگاه شیراز داوری و برای ثبت به اداره ثبت اختراعات کشور ارسال شده است.

اهداف مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشگاه شیراز

او عنوان کرد: اصلی‌ترین هدف مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشگاه، طراحی ساختار و آماده‌سازی زیرساخت‌های لازم برای حمایت از فعالیت‌های فناورانه‌ی استادان و دانشجویان و دانش‌آموختگان دانشگاه و متصل‌کردن این ظرفیت‌های دانشگاهی به زیست‌بوم نوآوری شهری و ظرفیت‌های بیرون از دانشگاه است.

مشاور استاندار فارس در امور فناوری و شرکت‌های دانش‌بنیان ادامه داد: به‌طور کلی در ساختار جدید مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشگاه شیراز، برحسب ضرورت و با هدف گذار از دانشگاه نسل دوم به دانشگاه‌ نسل سوم و چهارم، واحدهای زیرمجموعه‌ مراکز نوآوری و شتابدهی تخصصی مرکز خدمات فناوری، تحقیق و توسعه، مرکز تجاری‌سازی و صادرات فناوری و واحد ارتباطات و رویدادها طراحی شده است.

وی در رابطه با فعالیت‌های واحدهای مختلف مدیریت مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشگاه گفت: مراکز نوآوری به‌عنوان اولین نقش‌آفرینان در زیست‌بوم شکل‌گیری و توسعه‌ شرکت‌های نوپا و دانش‌بنیان، با محوریت حمایت از کارآفرینان و افراد مستعد و خلاق از طریق ایجاد زمینه های حمایتی و توانمندساز، سعی در پرورش ایده‌های نو و کاربردی با رویکردی ثروت‌آفرین دارند.

کنعانی بیان کرد: از همین‌رو واحد مراکز نوآوری و شتابدهی به‌عنوان یکی از واحدهای مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشگاه طراحی شده و در آن تأسیس مراکز نوآوری تخصصی در دستور کار قرار گرفته است و تاکنون موفق به راه‌اندازی مراکز نوآوری تخصصی علوم انسانی و نوآوری تخصصی علوم مهندسی شده‌ایم. خروجی‌های موفق مراکز نوآوری تخصصی، باید در شتاب‌دهندها مسیر کوتاه و مؤثر برای جذب سرمایه و آغاز فرآیند ورود به بازار را طی کنند.

وی گفت: شتاب‌دهنده سازمانی است که با برگزاری دوره‌های فشرده‌ی حمایتی، آموزشی و همچنین سرمایه‌گذاری بر کسب‌وکارهای نوپا با حذف موانع موجود، ظرفیت‌های ورود به بازار و ارتباط با سرمایه‌گذاران و مشتریان را هموارتر می‌کند.

وی افزود: شتاب‌دهنده‌ها در دانشگاه شیراز به‌طور رسمی از اواخر سال۱۳۹۵ آغاز کرده‌اند. در سال۱۳۹۶ شتاب‌دهنده‌ دیموند با مجموع ۲۸تیم و ۱۰۶عضو، درسال ۱۳۹۷نیز شتاب‌دهنده‌ کوانتوم با ۳۸تیم و ۱۳۹عضو با مشارکت بخش خصوصی راه‌اندازی شده است.

کنعانی عنوان داشت: این شتاب‌دهنده از سال۱۴۰۰ با عنوان شتاب‌دهنده کوانتوم‌پلاس دانشگاه شیراز با گستردگی بیشتر به فعالیت ادامه می‌دهد. از سال ۱۳۹۹ نیز شتاب‌دهنده‌ هاب شیراز با سرمایه‌گذاری مشترک با همراه اول با مجموع ۱۹تیم و ۶۰عضو فعالیت دارد.

به‌ گفته‌ او طی سال‌های گذشته چندین تیم موفق که ترکیبی از دانشجویان، دانش‌آموختگان و اعضای هیأت‌علمی دانشگاه بوده‌اند، از طریق مراکز نوآوری و شتاب‌دهنده‌های مستقر در دانشگاه شیراز به‌وجود آمده‌اند و در سایه‌ آموزش‌ها و حمایت‌های هدفمند، ضمن تربیت نیروی انسانی توانمند، زمینه‌ ظهور شرکت‌های دانش‌بنیان در حوزه‌های هوش مصنوعی، ارتباطات دیجیتال، گردشگری، سلامت، فناوری‌های ابری، ربات‌های توان‌بخشی و فروش و تبلیغات دیجیتال را موجب شده‌اند که دستاورد باارزشی است.

وی اظهار داشت: برخی از این تیم‌ها در مراحل تجاری‌سازی، باتوجه به نواقص زیست‌بوم استان، به تهران منتقل شده‌اند که لازم است در این زمینه چاره‌اندیشی شود. افزون براین ارتباط متقابل و فعال بین استادان ، افراد باتجربه در شرکت‌های صنعتی با تیم‌های نوپا از جمله‌ هدف‌گذاری‌های مرکز نوآوری و شتاب‌دهنده‌ها هست که در این زمینه نیز تجربه‌های موفقی ثبت شده است.

مدیر مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشگاه درخصوص واحد خدمات فناوری و تحقیق و توسعه گفت: یکی از فعالیت‌های مهم دانشگاه شیراز، ارتباط با شرکت‌ها، سازمان‌ها و صنایع مختلف در قالب قراردادهای همکاری فناورانه، پژوهشی و مشاوره‌ای است که این کار در مواردی که موضوعات کلان و طولانی مدت در دستور کار باشد، از طریق پژوهشکده‌ها، مراکز تحقیقاتی و دفاتر فناوری ثبت شده توسط دانشگاهیان انجام می‌شود.

کنعانی اعلام کرد: هدف این گروه‌ها که همگی واحد فناوری نامیده می‌شوند رفع نیازهای علمی و فناوری کشور، ایجاد و گسترش ارتباطات اجتماعی و فرهنگی، تولید ثروت و اعتلای نام و برند دانشگاه شیراز است.

این استاد دانشگاه گفت: دفترمالکیت فکری، دفتر انتقال فناوری، واحدهای فناور، مراکز تحقیقاتی و پژوهشکده‌ها زیرمجموعه‌ این واحد تعریف شده‌اند.

وی ادامه داد: در حال حاضر نزدیک به ۳۰واحد پژوهشی شامل چندین پژوهشکده، مرکز تحقیقاتی و دفتر فناوری در حوزه‌های علوم انسانی، فناوری‌های شهری، کشاورزی، صنایع غذایی، فناوری‌های نوظهور و غیره در دانشگاه شیراز فعالیت دارند و مجری‌گری پروژه‌های تاثیرگذاری ملی و منطقه‌ای را عهده‌دار هستند.

کنعانی در ادامه ضمن معرفی واحد تجاری‌سازی و صادرات فناوری مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشگاه و دستاوردهای آن برای دریافت خدمات از علاقه‌مندان این حوزه دعوت کرد و گفت: واحد تجاری‌سازی و صادرات فناوری مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشگاه شیراز، در راستای نیل به رسالت‌های دانشگاه نسل چهارم در دی ماه ۱۳۹۹ تأسیس گردید و ازجمله مهم‌ترین اقدامات این واحد می‌توان به تدوین محتوا و نقشه‌ راه تجاری‌سازی و صادرات، تدوین چارت سازمانی تجاری‌سازی و صادرات، تشکیل سبد محصول صادراتی و مطالعه‌ بازار کشورهای همسایه به‌علاوه‌ روسیه و چین نام برد.

وی گفت: این مرکز آمادگی خود را برای ارائه‌ خدمات مختلف در حوزه‌ ارزیابی، مشاوره، تامین مالی، بازاریابی، صادرات فناوری و… به گروه‌های مختلفی که در رأس آن اعضای هیأت‌علمی دانشگاه و دانشجویان تحصیلات تکمیلی علاقه‌مند به حوزه کسب و کار هستند، اعلام می‌کند.

کنعانی بیان کرد: واحد تجاری‌سازی با تمرکز بر نتایج فعالیت‌های اتمام‌یافته دانشگاهی که ظرفیت تبدیل شدن به شرکت‌های دانش‌بنیان و یا فروش مالکیت فکری فناوری دارند، مسیر تجاری‌سازی آن‌ها را فراهم می‌کند. انجام مشاوره‌های متعدد، برگزاری نشست‌ها با صندوق‌های سرمایه‌گذاری، تیم‌سازی فناورانه و بازاریابی و راهبری صادرات دانش و فناوری از جمله حمایت‌های این واحد است.

وی گفت: در دوسال گذشته دوره‌های آموزشی تطبیق بازار که هرکدام ۱۲هفته طول می‌کشد با مشارکت تهران سایت برای شرکت‌های تحت حمایت برگزار شده که بسیار موفق بوده است.

پردیس فناوری دانشگاه به‌دنبال تلفیق ایده‌های مراکز رشد و پارک علم و فناوری

وی با اشاره به راه‌اندازی پردیس فناوری (دره فناوری) در دانشگاه به‌عنوان یکی از دستاوردهای همکاری بین دانشگاه و پارک علم و فناوری، اظهار داشت: طرح پردیس ناحیه نوآوری و کارآفرینی (دره فناوری) در فضای دانشگاه به‌دنبال تلفیق ایده‌های مراکز رشد و پارک علم و فناوری، ایجاد یک فضای شبکه‌ای از نیازمندی‌های اساسی زیست‌بوم پیشرفت دانش‌بنیان فارس در یک منطقه، ایجاد زیرساخت عملیاتی برای کاهش فاصله ایده، دانش، تجاری‌سازی و بازار برای تحقیقات دانشگاهی است.

او اضافه کرد: جغرافیای متمرکز به‌عنوان یک عامل قدرتمند زیست‌بوم صنعت و جامعه دانش‌بنیان، پایه‌ریزی چرخ تولید دانش از مبدأ دانشگاه تا تولد و رشد اولیه یک صنعت اشتغال‌زا و متناسب با نیاز اجتماعی روز و توجه به دانشجو به‌عنوان سرمایه‌ی اساسی در رشد و توسعه‌ی دانش‌بنیان ازجمله مزایای این طرح است.

کنعانی افزود: در ساختمان پردیس، ظرفیت پذیرش ۶۰شرکت وجود دارد و تاکنون ۳۰شرکت در آن استقرار یافته است. در ساختمان فضای کار اشتراکی هم حدود ۱۵تیم می‌توانند مستقر شوند و با توجه به وضعیت کرونا هم‌اکنون حدود ۴۰درصد ظرفیت تکمیل شده است. در سوله‌ کارگاهی هم ۸شرکت دانش‌بنیان مستقر شده‌ و مشغول به فعالیت هستند.

ارائه‌ مدل رویکردهای مهارتی در رویدادهای آموزشی با هدف نیل به دانشگاه نسل سوم

وی از واحد ارتباطات و رویدادهای مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشگاه نام برد و گفت: این مرکز به‌طور پیوسته رویدادهایی را به‌صورت بسته‌های مخاطب محور و برای اشاعه‌ فرهنگ راه‌اندازی کسب‌وکارهای نوپای دانش‌محور با حضور اسادان مطرح کشوری برگزار می‌کند.

کنعانی گفت: با توجه به شرایط کنونی دانشگاه‌های کشور، از مدل رویکردهای مهارتی در تهیه و تدوین طرح مهارت‌آموزی برای ایجاد دانشگاه نسل سوم استفاده می‌شود.مدل رویکردهای مهارتی بر این پایه استوار است که آموزش‌های قصدشده که در این طرح شامل خلاقیت و ایده پردازی و نوآوری و کارآفرینی است را می‌توان به‌صورت کارگاه‌هایی در کنار دیگر دروس دانشجویان آموزش داد.

کنعانی گفت: براساس مدل ارائه‌شده در هر دو بعد خلاقیت و نوآوری که پایه‌های اصلی ایجاد دانشگاه های نسل سه هستند، آموزش محورهای اصلی به‌عنوان چارچوب‌های کلی در جهت مشخص‌کردن سرفصل‌های اصلی استفاده می‌شود.

وی عنوان کرد: پس از برگزاری این دوره‌ها، دانشجویان توانمندی در ارتباط با نوارزش آفرینی تربیت می شوند که به عنوان سرمایه‌های دانشگاه، در کنار استادان خود می‌توانند در ایجاد دانشگاه نسل سوم کمک‌کننده باشند. در این صورت، دانشگاه با ایجاد تیم‌های تخصصی در حیطه‌های مختلف از استادان و دانشجویان می‌تواند برای جذب سرمایه اقدام کند و برای رشد و توسعه اقتصادی جامعه قدم بردارد.

مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشگاه شیراز به‌عنوان یکی از زیرمجموعه‌های معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه، قدمتی ۲۰ساله دارد و در سال۱۳۸۰به‌عنوان دفتر کارآفرینی و ارتباط با جامعه‌ دانشگاه شیراز با هدف حمایت از ایده‌های نو دانشجویی پایه‌گذاری شده است. این مرکز در سال۱۳۸۸ با کسب مجوز از سازمان ثبت اختراعات کشور دفتر مالکیت فکری دانشگاه شیراز به‌عنوان مرجع استعلام داوری در منطقه‌ی جنوب کشور شروع به کار کرد و درنهایت در سال ۱۳۹۶ با ادغام دفاتر کارآفرینی و مالکیت فکری به همراه یک شتاب‌دهنده با ساختار جدید شروع به فعالیت کرده است.

برچسب ها :
 
از   0   رای
0

عکس های خبر

نظرات