مطبوعات فارس/ نخستین اخباری که از این رویداد تلخ منتشر میشد، حاکی از بروز حادثه در مرز اسلامقلعه افغانستان بود که این آتشسوزی موجب تخلیه گمرک دوغارون نیز شد.
همان زمان یک منبع محلی در هرات اعلام کرد که چندین تانکر حامل سوخت مواد نفت و گاز در گمرک اسلامقلعه افغانستان منفجر شده است.
سید وحید قتالی، والی هرات، در این خصوص گفته بود «تلاش برای مهار کردن آتش در جریان است و از کشور همسایه، ایران درخواست کمک برای مهار آتش داریم».
مرز دوغارون تخلیه شد
شدت حادثه و شرایط مرزی به گونهای بود که نیروهای امدادی ایران برای امدادرسانی و مدیریت بحران به منطقه اعزام شدند.
کمی بعدتر و با روشنتر شدن ابعاد حادثه تلاشها برای امدادرسانی شدت گرفت.
در همین خصوص رئیس جمعیت هلال احمر شهرستان تایباد اظهار کرده بود «تمام نیروهای نظامی و امدادی در تلاش هستند مرز دوغارون را تخلیه کنند تا بتوانند آتش را مهار کنند».
به گفته هادی رمضانی بر اثر انفجار چند دستگاه تانکر سوخت آتشسوزی مهیبی در گمرک اسلام قلعه افغانستان رخ داد که شعلههای این آتش سوزی مرز دوغارون را هم بینصیب نگذاشته است.
او تصریح کرده بود «از دقایق اول آتش سوزی تیمهای امدادی بلافاصله به مرز دوغارون اعزام شدند اما تاکنون هیچ اطلاعات درست و دقیقی از وضعیت هر دو مرز ایران و افغانستان در دست نیست».
این اظهار نظر او همزمان بود با اعلام تعداد مصدومان این حادثه از تلویزیون ایران که از حادثه دیدن ۸ نفر خبر می داد اما رمضانی در این خصوص گفته بود «در شبکه خبر اعلام شده ۸ نفر مصدوم این حادثه هستند که در این خصوص هنوز هیچ خبر موثقی در دست نیست».
آنچه که بیش از همه بزرگی و شدت حادثه را نشان می داد، این گفته رانندگان خودروهای ترانزیت در مرز دوغارون بود که اظهار کرده بودند «بیش از ۵۰۰ تانکر سوخت در حال آتش گرفتن است».
از دیگر سو مقامات افغانستانی نیز اعلام کرده بودند آتش هنوز خاموش نشده و نیروی هوایی نیز برای اطفای آتش تا لحظه ارسال خبر به منطقه اعزام نشده است.
براساس گفتههای مسئولان افغانی ظاهرا بدون نیروی هوایی، امکان اطفای حریق نیست.
همچنین هیچ خبر دقیقی از تعداد آسیبدیدگان این حادثه در دست نبود.
مقامات ایرانی و افغانستانی در تماس با یکدیگرند
وضعیت به گونهای بود که سخنگوی وزارت خارجه نیز در واکنش به این ماجرا امروز اظهار کرد «هنوز گزارشی درباره صدمه به اتباع ایرانی در آتشسوزی افغانستان دریافت نکردهایم».
سعید خطیبزاده از تماس استاندار هرات در افغانستان با استاندار خراسان رضوی و درخواست کمک جهت جلوگیری از آسیب بیشتر به تاسیسات و همچنین حاضرین در محوطه گمرک خبر داد.
وی ادامه داده بود «بلافاصله اقدام اولیه جهت ارائه تسهیلات بیشتر به افراد و خودروهای گرفتار شده در منطقه آتشسوزی هماهنگی شد و سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در هرات طی تماسهایی با مقامات این استان، از جمله استاندار ابعاد حادثه را مورد بررسی قرار داد. همچنین با هماهنگی وزارت امور خارجه و مرزبانی و سایر دستگاههای ذیربط مرز اسلام قلعه دوغارون روی کامیونها، خودروها و افرادی که برای گریز از آتش سوزی به سمت مرزهای کشورمان گریخته بودند باز نگاه داشته شد».
او از اتخاذ تدابیر دولت جمهوری اسلامی برای کمک به آسیب دیدگان این حادثه خبر داد.
خطیبزاده نیز در خصوص آمار تلفات انسانی این حادثه بیان کرد «تاکنون در خصوص آسیبدیدگان احتمالی حادثه گزارشی واصله نگردیده و همینطور در خصوص وارد آمدن صدمه به اتباع ایرانی نیز اطلاعی دریافت نکرده ایم و امید داریم با کمک مقامات دو کشور در مرز، هر چه سریعتر دامنه آتش سوزی مهار شود».
تمام مسیرها به مرز دوغارون مسدود شده است
ساعت ۱۶.۳۳ خبری روی خروجی ایسنا قرار گرفت مبنی بر اینکه تمام مسیرها به مرز دوغارون مسدود شده و توسط نیروهای مرزبانی و انتظامی کنترل میشود.
محمد کوهگرد، مدیرکل گمرک دوغارون، در گفتوگو با ایسنا اظهار کرده بود «در پی آتشسوزی در گمرک اسلام قلعه واقع در مرز ایران و افغانستان، بازارچه مرزی و منطقه ویژه اقتصادی دوغارون تخلیه شد».
وی ادامه داد «فقط نیروهای امدادی امکان تردد به سمت مرز دوغارون را دارند».
براساس گفته مسئولان استان برای مهار آتش در مرز دوغارون اکنون ۸ دستگاه آمبولانس در تایباد مسقر و ۱۳ آمبولانس و اتوبوس آمبولانس اعزام شده، اورژانس هوایی گناباد به تایباد اعزام شده و بیمارستان تایباد در آمادهباش ۱۰۰ درصدی است.
آمار تلفات حادثه مرز دوغارون را طرف افغان اعلام خواهد کرد
در آخرین اظهار نظر نیز استاندار خراسان رضوی در جمع خبرنگاران حضور یافت و به تشریح آخرین خبرها از ابعاد حادثه امروز پرداخت.
محمد صادق معتمدیان اظهار کرد «هنوز از دلایل بروز این حادثه اطلاعات دقیقی منتشر نشده است. به دلیل بزرگ بودن حجم انفجار و آتشسوزی و همچنین استقرار سایر تانکرهای سوخت در این منطقه، جهت حفاظت از تانکرهای سوختی که در مرز ایران قرار دارد، تدابیر لازم اندیشیده شده و به سرعت تمام خودروها و کامیونهایی که در سه واحد اقتصادی منطقه ویژه اقتصادی، گمرک و بازارچه مرز ایران قرار داشت، تخلیه و به پارکینگ جدیدی که اخیرا در این منطقه ایجاد شده است، منتقل شد».
وی بیان کرد «در حال حاضر تمام اقدامات احتیاطی برای جلوگیری از بروز آسیبهای احتمالی که ممکن بود در پی این انفجار برای خودروهای حامل سوخت در مرز رخ دهد، انجام شده است. در مرحله بعد با توجه به کمبود امکانات در افغانستان و تماس والی هرات با من و براساس درخواست کمکی که شد، ستاد مدیریت بحران در مرکز استان با حضور اعضا تشکیل جلسه داد و تدابیری در حوزه پیشگری و برنامهریزی برای ارائه کمکهای امدادی به طرف افغان صورت گرفت».
استاندار خراسان رضوی با بیان اینکه همچنین در زمینه تامین آمبولانس تدابیر لازم صورت گرفت، عنوان کرد «در حال حاضر تعداد زیادی آمبولانس به مرز دوغارون اعزام شده است. خودروها و تجهیزات آتشنشانی نیز به محل حادثه روانه شده و چندین دستگاه بالگرد نیز در تایباد برای امدادرسانی احتمالی مستقر شده است. علاوه بر این قرار است اردوگاههایی برای کمک به حادثهدیدگان در تایباد ایجاد شود که در صورت نیاز مورد استفاده قرار خواهد گرفت و از این طریق خدماتی به آسیبدیدگان ارائه خواهد شد».
آماده باش بیمارستانهای خراسانرضوی برای پذیرش مجروحان گمرک اسلام قلعه
مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان رضوی نیز در این رابطه به ایسنا گفت: بیمارستانهای خراسانرضوی برای پذیرش مجروحان حادثه گمرک اسلام قلعه اعلام آمادگی کردند.
محسن نجات در خصوص امدادرسانی و کمکهای ایران در پی درخواست والی هرات اظهار کرد: در پی این حادثه ۲۰ دستگاه خودرو سبک و سنگین با تجهیزات کامل اطفاء حریق و نیروی آموزش دیده ، تعداد ۲۱ دستگاه آمبولانس از اورژانس و جمعیت هلال احمر و ۳ فروند بالگرد اورژانس و نیروی انتظامی برای کمکرسانی در منطقه استقرار پیدا کردهاند.
وی در رابطه با آمار مجروحان این حادثه اظهار کرد: از آنجایی که این حادثه در کشور افغانستان رخ داده است در حال حاضر آمار دقیقی در این خصوص اعلام نشده است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان رضوی با اشاره به آماده باش بیمارستانهای استان در خصوص کمک به مجروحان این حادثه عنوان کرد: در صورت نیاز بیمارستانهای مشهد، فریمان، تربتجام، تایباد و خواف آمادگی صد در صدی برای امدادرسانی به مجروحان را خواهند داشت. درخواست داریم تا مردم از مراجعه به منطقه که باعث اخلال در روند امدادرسانی میشود، پرهیز نمایند.
آتش در خانه همسایه، آتش در خانه ماست
به دنبال انتشار خبر انفجار در مرز ایران و افغانستان، مدیر کل غرب آسیا وزارت خارجه در صفحه توییتر خود به دو زبان فارسی و انگلیسی نوشت: «هشدار؛ آتش در خانه همسایه، آتش در خانه ماست. آتش سوزی گسترده در اسلام قلعه مرز ایران با افعانستان . باید با تمام قوا به کمک افعانستان رفت . هر کاری را که در حیطه وظایم بود انجام دادم اکنون منتظرم ببینم در عمل چه خواهد شد؟»
در حال حاضر هنوز خبرها از مرز دوغارون در حال انتشار است و هنوز از میزان تلفات انسانی حادثه خبر موثقی در دست نیست. با این حال به نظر می رسد آنچه که مهمتر از هر چیز باشد، رسیدگی به موقع به آسیب دیدگان احتمالی و همچنین کمک به کشور همسایه است. آنچه که مهم است، این است که پس از این حادثه باید بررسی شود که تا چه میزان امکانات لازم برای مدیریت بحران ناشی از بروز چنین حوادثی در مرزها فراهم شده است. با این حال نمیتوان بزرگی حادثه مزبور را نیز فراموش کرد و با توجه به ارسال کمکها از استان به مرز، امید میرود میزان آسیبهای جانی و مادی کاهش یابد.
برچسب ها :