عصبی که می‌شوم، وسواسم مرگبار می‌شود

مطبوعات فارس: آدمی هستم که زود عصبانی می‌شوم. کاسه صبرم زود لبریز می‌شود و هر وقت عصبی می‌شوم، وسواسی بودنم هم بیشتر می‌شود و به قول یکی از دوستانم، «در حد مرگباری زیاد می‌شود». شکاک هم می‌شوم. بعد از عصبی‌شدن، زمان زیادی طول می کشد تا آرام شوم، چون ضربان قلبم خیلی تند می‌شود.چه کنم؟

پاسخ مشاور
مخاطب گرامی، گفتید بعد از عصبانی شدن، شکاک می شوید و همچنین وسواس‌تان بیشتر می شود. به نظر می‌رسد که با مدیریت خشم‌تان، مسائل دیگری همچون وسواس و بدبینی‌تان هم کاهش خواهد یافت،اما شما باید چه کنید؟
     خشم بخشی از زندگی است اما ...
خشم واکنشی متداول به ناکامی و بدرفتاری است. اشکال اساسی خشم این است که اگرچه بخشی از زندگی است، ولی ما را از رسیدن به اهداف خود باز می‌دارد و علت این‌که افراد درباره خشم آن‌قدر دچار تعارض هستند، همین نکته است.از یک طرف خشم پاسخ طبیعی انسان است و از طرف دیگر می‌تواند روابط بین فردی را مختل کند و ما را از رسیدن به اهداف خود باز دارد.
     چه چیزهایی موجب خشم شما می‌شود؟
این‌که بدانید چه مواردی باعث خشم شما می‌شود، کمک می‌کند هنگام برخورد با آن موارد از قبل آمادگی بیشتری کسب کنید و کمتر عصبانی شوید. برای مثال به چند عامل که بر اساس تحقیقات پژوهشگران موجب خشم انسان‌ها می‌شود، اشاره می‌کنیم؛
 1- نداشتن رفتارهای هدفمند در زندگی
 2- تحقیر شدن یا مورد تبعیض قرار گرفتن
3- مورد پیش داوری یا بی مهری قرار گرفتن
 4- مورد فریب کاری یا عهدشکنی قرار گرفتن
5- تحقیر شدن احساسات، ارزش‌ها یا اقتدار واقعی فرد از سوی دیگران و ... . شما هم مواردی را که بیشتر موجب عصبانیت‌تان می‌شود، یادداشت کنید تا بتوانید بهتر خشم خود را مدیریت کنید.
     جرئت مندی و پرخاشگری؛ 2 مفهوم متضاد
جرئت مندی یعنی دفاع از حقوق خود و بیان افکار و احساسات خود به شیوه مستقیم، صادقانه، مناسب و با احترام به حقوق دیگران. جرئت مندی و پرخاشگری دو مفهوم متضاد هم هستند. اگر در رفتار خود جرئت مند نباشید، پرخاشگر می‌شوید. افراد جرئت مند هم برای خود احترام قائل‌اند و هم برای دیگران. اجازه دهید برای این‌که با مفهوم رفتار جرئت مندانه و رفتار پرخاشگرانه آشنا شوید یک مثال بزنیم. فروشنده‌ای شما را مجبور می‌کند که چیزی بخرید. فروشنده: «اجازه می‌دهید جنس را برایتان ببندم؟» پاسخ غیرجرئت مندانه: «بله، اگر فکر می‌کنید جنس خوبی است ایرادی ندارد.»، پاسخ پرخاشگرانه: «این‌قدر مجبورم نکنید، من چیزی از شما نمی‌خرم»، پاسخ جرئت مندانه: «متاسفم، اما من آمادگی خرید ندارم.»
     خودآرام‌سازی را یاد بگیرید
وقتی خشم بر شما مستولی می‌شود، تخلیه خشم از طریق پرداختن به فعالیت‌های جسمی یا خلاق بسیار مفید و اثربخش است. در پیامک‌تان گفته‌اید که بعد از عصبانی شدن، ضربان قلبم تند می‌شود. توصیه می‌کنم با خودآرام‌سازی ضربان قلب خود را کاهش دهید. وقتی عصبانی هستید، استفاده از مهارت خودآرام سازی بسیار مفید و اثربخش است. شما می‌توانید از احساس خشم خود به عنوان نشانه‌ای برای شروع خودآرام‌سازی استفاده کنید.خودآرام‌سازی تکنیک‌های بسیار زیادی دارد، اما شما می‌توانید برای شروع با استفاده از تنفس‌های آرام و عمیق، در مدتی کوتاه خود را کاملا رها سازید، سپس در وضعیت بهتر و آرام‌تر راه‌حل هر مسئله را بررسی کنید.
نویسنده : مهدی خراسانی| ‌ کارشناس‌ارشد روان‌شناسی‌بالینی

برچسب ها :
 
از   0   رای
0

عکس های خبر

نظرات