پایگاه خبری مطبوعات فارس به نقل از آی ای، محققان چینی ادعا میکنند که "اولین موتور موج انفجار مافوق صوت جهان"(world's first hypersonic detonation wave engine) را ساختهاند که میتواند یک هواپیما را با سرعت ۹ ماخ(۹ برابر سرعت صوت) با استفاده از سوخت ارزان قیمت جت به حرکت درآورد.
روزنامه ساوت چاینا مورنینگ پست(SCMP) روز جمعه گزارش داد که این موتور انفجاری مورب چندین آزمایش موفقیت آمیز زمینی را در تونل شوک مافوق صوت JF-۱۲ پکن انجام داد.
محققان گفتند: هیچ نتیجه آزمایشی برای موتورهای انفجاری مافوق صوت نفت سفید هوانوردی قبلا منتشر نشده بود.
تیم آزمایش کننده این موتور که نیروی رانش را با موجی از انفجارها تولید میکند، توسط "لیو یونفنگ"(Liu Yunfeng) مهندس ارشد مؤسسه مکانیک آکادمی علوم چین رهبری شد.
در مقایسه با سایر موتورهای مافوق صوت مانند "اسکرم جت"(scramjet)، یک موتور انفجاری میتواند موثرتر و با قدرت بیشتری کار کند.
اسکرمجت(Scram Jet) که نام آنها از واژه supersonic combustion ramjet گرفته شده است، به معنای احتراق در سرعت مافوق صوت است. این گونه موتورها در سرعتهای مافوق صوت به کار میروند و طرز کار آنها بسیار مشابه موتورهای رم جت(Ramjet) با تغییراتی میباشد.
انفجارهای متوالی توسط موج انفجار به راه میافتد. این انفجارها تقریباً سریع اتفاق میافتند و انرژی بسیار بیشتری نسبت به احتراق سنتی با همان مقدار سوخت به خصوص در سرعتهای فراتر از هشت ماخ آزاد میکنند.
موتورهای انفجاری توسط دانشمندان در سراسر جهان ساخته شده است. با این حال، آنها معمولاً از سوخت هیدروژنی استفاده میکنند که گرانقیمت است.
سوخت جتی معروف به RP-۳ که اغلب در فرودگاههای چین یافت میشود، موتور یونفنگ را تامین میکند.
یونفنگ گفت: اگرچه مفهوم استفاده از سوخت جت برای به حرکت درآوردن پروازهای مافوق صوت سالهاست که مطرح شده است، اما منفجر کردن آن آسان نیست.
دانشمندان با مشکلاتی روبرو شدهاند زیرا مشتعل شدن نفت سفید در هوای گرم و متحرک دشوار است.
طبق شبیهسازیهای کامپیوتری، موتوری که با نفت سفید کار میکند، به محفظه انفجاری نیاز دارد که ۱۰ برابر بیشتر از موتوری که با هیدروژن کار میکند، باشد.
طبق گفته تیم تحقیقاتی، دارا بودن طول اضافی برای اکثر هواپیماهای مافوق صوت غیرعملی خواهد بود زیرا در توسعه این هواپیماها هر میلی متر اهمیت دارد.
با این حال، محققان چینی دریافتند که یک اصلاح ساده یعنی اضافه کردن یک برآمدگی کوچک به اندازه ناخن به سطح ورودی هوای موتور میتواند احتراق نفت سفید را در عین حفظ یک محفظه فشرده، تسهیل کند.
DF-۱۷ و YJ-۲۱ دو موشک مافوق صوت هستند که چین توسعه داده است و میتواند به سازه یا کشتی در حال حرکت حمله کند و در عین حال از دید اکثر سیستمهای دفاع هوایی در امان باشد.
دولت چین امیدوار است با توسعه ناوگانی از هواپیماها که میتوانند مسافران را در هر نقطه از جهان در عرض چند ساعت برسانند، کاربردهایی را در بخش عمران فناوری مافوق صوت کشف کند.
با این حال، دانشمندان و مهندسانی که روی این فناوری کار میکنند میگویند که کاهش هزینههای ساخت و ساز و عملیاتی هنوز یک مشکل مهم است.
برچسب ها :