مطبوعات فارس/ گروهی از محققان دانشگاه سیتی هنگکنگ با موفقیت ماسکهای صورت گرافنی لیزری با کارایی ضد باکتریایی ۸۰ درصد تولید کردند که در عرض ۱۰ دقیقه و در زیر نور خورشید کارایی آن به ۱۰۰ درصد بهبود مییابد. این ماده بر روی ویروس کرونا آزمایششده و نتایج مثبتی به همراه داشته است.
در میان بیماری همهگیر، ماسکهای صورت به ابزاری مهم برای جلوگیری از شیوع کووید-۱۹تبدیلشدهاند. بااینوجود ماسکهای معمولی استفادهشده ضد باکتری نیستند، در صورت دور ریختن نامناسب ماسکها یا در صورت لمس افراد به سطح آلوده ماسکهای استفادهشده، خطر انتقال ثانویه افزایش مییابد.
بهتازگی دکتر یه رکان از دانشگاه سیتی هنگکنگ روشی آسان برای تولید گرافن، (گرافن، مادهای که به دلیل خاصیت ضد باکتری شناختهشده است) ایجاد کرده است و بلافاصله پس از شیوع ویروس کرونا تصمیم گرفت امکان استفاده از تکنیک خود را برای تولید ماسک گرافن در دانشگاه موردبررسی قرار دهد.
وی به همراه گروه تحقیقاتی خود، گرافن را با باکتری اشریشیا کلی (E. coli) آزمایش کرد و به بیش از ۸۰درصد راندمان ضد باکتری دستیافت. الیاف کربن فعال و پارچه ملتبلون (نوعی پارچه بافته نشده با الیافهای فوقالعاده ریز است)، دو مادهای که معمولا در ماسکهای صورت استفاده میشوند، فقط به ترتیب ۲ درصد و ۹ درصد کارایی دارند و نتایج این آزمایش نشاندهنده پتانسیل بالای گرافن در تولید ماسک است.
نتایج آزمایش نشان داد، بیش از ۹۰ درصد اشریشیا کلی (E. coli) رسوب یافته روی فیبر کربن و پارچههای ملتبلون تا ۸ ساعت زنده باقی میمانند، درحالیکه بیشتر باکتریهای رسوب دادهشده روی گرافن پس از ۸ ساعت از بین میروند. بر اساس نتایج آزمایش، گرافن همچنین ظرفیت ضد باکتری بیشتری را برای باکتریهای آئروسل نشان داد.
درحالیکه تحقیقات بیشتری برای درک عملکرد خاصیت از بین بردن باکتری توسط گرافن لازم است، محققان معتقدند که این مورد میتواند مربوط به لبه تیز گرافن باشد که به غشای سلولهای باکتری آسیب میرساند. باکتریها همچنین میتوانند در اثر کمآبی ناشی از خاصیت دفع آب گرافن از بین بروند.
این گروه آزمایشهایی را برای درک اینکه آیا ظرفیت گرافن در تولید گرما پس از جذب نور، اثر ضد باکتریایی را افزایش میدهد نیز انجام دادند. نتایج نشان داد که بازده ضد باکتریایی گرافن میتواند پس از ۱۰ دقیقه قرار گرفتن در معرض نور خورشید ، تقریبا به ۱۰۰درصد برسد.
به دنبال نتایج اولیه، محققان اکنون با آزمایشگاهی در چین برای آزمایش گرافن در برابر ویروس کرونا فعالیت دارند. آزمایشهای اولیه نشان داد که این ماده ۹۰درصد ویروس را در مدت پنج دقیقه و ۱۰۰درصد ویروس را در ۱۰ دقیقه از نور خورشید غیرفعال میکند.
محققان خاطرنشان کردند: "ماسکهای گرافن لیزری قابلاستفاده مجدد هستند. اگر از مواد زیستی برای تولید گرافن استفاده شود، میتواند به حل مشکل تهیه مواد اولیه ماسک کمک کند و این مورد میتواند اثرات زیستمحیطی ناشی از ماسکهای یکبارمصرف غیرقابل تجزیه بیولوژیکی را کاهش دهد. "
نتایج این تحقیق در نشریه ACS Nano منتشرشده است.
برچسب ها :